Lt | En
  
     
   
Kuosa kiek mažesnė už naminį karvelį. Nuo tamsių spalvų varninių paukščiu skiriasi dydžiu, šviesiais kaklo šonais, trumpesniu snapu, greitesniu polėkiu ir būdingu balsu.
 Kuosų gausu miestuose ir gyvenvietėse, taip pat miško pakraščiuose ir parkuose, senose sodybose. 
 Lizdus pradeda krauti kovo pabaigoje. Įsikuria uoksuose, užnarviuose, aukštų pastatų pastogėse, palėpėse, bokštuose, varpinėse, ventiliacijos angose, net dūmtraukiuose. Dažniausiai peri kolonijomis, rečiau pavienėmis poromis.
 Kuosos minta įvairių gyvūniniu ir augaliniu maistu. Vasarą daugiau sulesa įvairių vabzdžių, jų vikšrų, kirmėlių, ypač sliekų. Minta peliniai graužikais, paukščių kiaušiniais, net jaunais paukščiukais. Lesa kviečių, avižų, miežių grūdus bei įvairius vaisius. Padaro žalos sodams, išlesa daug ankstyvųjų veislių obuolių, kriaušių. 
 Paplitusi Eurazijoje. Gyvena Šiaurės Afrikoje, Britų ir Viduržemio jūros salose. Žiemoja paplitimo areale. Lietuvoje dažna.