Lt | En
  
     
   
Paprastasis suopis yra gerokai didesnis už varną. Tai lėtas, nevikrus paukštis. Sparnai ilgi, platūs, galva didoka. Patino kūno viršus rudas. Uodega pilka, kartais ruda, su 8-12 skersinių siaurų juostelių ir platesne juosta gale. Kūno apačia balsva su didelėmis išilginėmis tamsiomis dėmėmis. Paplitęs Eurazijoje nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno. Aptinkamas visoje Lietuvoje.
Suopis peri įvairiuose miškuose: spygliuočiuose ir lapuočiuose. Kasmet grįžta į senąsias lizdavietes, gali kelis ar keliolika metų perėti 2-3 arti esančiuose lizduose. Medžioja pamiškėse, pievose, aikštelėse, kirtavietėse, papelkiuose, kitose atvirose vietovėse.  Daugiausia sugauna smulkiųjų žinduolių. Minta: pelėnais, kurmiais, voverėmis, taip pat smulkiais paukščiais.
Suopis – vienas naudingiausių paukščių, sunaikinantis daug pelinių graužikų. Lietuvoje labai dažnas.