Lt | En
  
     
   
Pilkosios papūgos, dar kitaip vadinamos Žako, sutinkamos centrinėje Afrikoje. Jos paplitusios nuo Dramblio Kaulo Kranto iki Kongo tiek savanose, tiek miškingose vietovėse. Gamtoje šios papūgos gyvena dideliais būriais. Jos – tipiškos medžių gyventojos - miega milžiniškomis grupėmis aukščiausioje medžio viršūnėje.
 Žakas laikoma didžiausia papūga Afrikoje, nors ji užauga tik iki 33 cm. bei sveria apie 500g.
 Pirmą kartą šie paukščiai buvo paminėti gamtos tyrinėtojo šveicaro Konrad`o Gesner`io (1516-1565).  Šios papūgos, kaip naminiai gyvulėliai, greitai tapo populiarios žmonių tarpe, kadangi jos yra labai protingos bei sugeba ypač gerai atkartoti išgirstą garsą. Jokiam kitam paukščiui nėra pavykę taip kokybiškai pamėgdžioti žmogaus balsą bei kitus garsus. Žakas išmoksta iki kelių šimtų žodžių bei gali ištarti 60-70 frazių.
 Pagrindinis pilkųjų papūgų maistas yra specialiai didžiosioms papūgoms subalansuotas lesalas, kuriame yra 20% vaisių bei daržovių, suteikiančių papūgai reikalingų medžiagų bei įvairiausios sėklos ir grūdai.
Perspėjame, jog neragintumėte ir per daug neverstumėte šio paukščio kalbėti. Pernelyg intensyvus žodžių kartojimas gali sukelti priešingą reakciją. Tokiais atvejais daugelis pilkųjų papūgų ištaria tik kelis žodžius arba išvis jų nesimoko tarti. Ir jokiu būdu nesielkite su šiuo paukščiu grubiai. Grubiam žmogaus elgesiui žakai yra ypač jautrūs ir pažeidžiami.