Lt | En
  
     
   
Šis vėžys turi plačias ir stiprias mėsingas žnyples su įdubimu nejudrios žnyplių dalies vidinėje pusėje, raudonai ruda apačia ir lygiu kiautu. Jis turi iki 30% labai skanios vėžienos, ypač daug mėsos yra žnyplėse.
Plačiažnypliai vėžiai paplitę vidurio ir dalyje šiaurės Europos, jie yra vertingiausi gyvenantys Europoje vėžiai. Plačiažnypliai vėžiai itin jautrūs deguonies stygiui. Palankiausi gyvenimui kietu molingu, smėlingu ar durpingu dugnu, skaidriu vandeniu pasižymintys vandens telkiniai su gausia povandenine augalija, kerplėšomis, kur vėžiai galėtų pasislėpti nuo plėšrūnų. Plačiažnypliai vėžiai vieninteliai vietiniai vėžiai paplitę Lietuvoje. Plačiažnypliai vėžiai gyvena ne giliau nei 6 – 7 metrai ir visada rausia urvus, kuriuose slepiasi. Plačiažnypliai vėžiai tai naktiniai gyvūnai, dieną beveik visada lindi savo urvelyje. 
Plačiažnypliai vėžiai įtraukti į saugotinų gyvūnų sąrašus, jų gaudymui taikomi apribojimai. Lietuva yra įsipareigojusi saugoti plačiažnyplius vėžius ir užtikrinti tvarią jų populiacijų būklę. Tarptautinėje Raudonojoje knygoje jie priskiriami pažeidžiamoms rūšims. Jų statusas skirtingose šalyse apibrėžiamas nuo „pažeidžiama rūšis reikalinga globa“ iki „išnykstanti rūšis”.