Lt | En
  
     
   
Tai žemaūgis arkliukas. Jo aukštis neviršija 1,48 m, visi aukštesni už jį jau laikomi arkliais. Kaip ir arklys, ponis yra žolėdis žinduolis; tik pastarojo kojos trumpesnės, puresnė žemę siekianti uodega ir pasišiaušę karčiai. Išvesta apie 100 veislių Airijos, Gotlendo, Korsikos, Sicilijos, Islandijos salose. Pats mažiausias ponis, Falabela, neužauga daugiau kaip 45 cm. Šetlando ponis irgi nepasižymi dideliais kūno matmenimis: jo aukštis siekia 1 m. nepaisant mažo ūgio, ponis gali patempti dvigubai už save sunkesnius nešulius. Senovėje dirbo mažuose ūkiuose, šachtose. Jais buvo gabenami kroviniai kalnų takais, miestuose vežiojami maisto produktai. Dabar dažniausiai parkuose, zoosoduose jais važinėjama ir jodinėjama.  Labiausiai paplitę pasaulyje ir Lietuvoje Šetlendo poniai.