Lt | En
  
     
   
Tai nedidelis maždaug sniegenos dydžio spalvingas paukštis. Jo kakta ir priekinė kaklo dalis – ryškiai raudoni. Viršutinės uodegos plunksnos sodriai žalios. Patelė nuo patino spalvine gama nesiskiria.
Paplitę Pietvakarių Afrikoje nuo Pietų Angolos iki Šiaurės Oranžinio kranto. Laisvėje agaporniai gyvena nedideliais būriais, dažniausiai arti vandens telkinių.  
Užauga iki 16 cm ilgio, sparno ilgis 10 cm, suaugęs paukštis sveria apie 70 g. Vidutiniškai nelaisvėje išgyvena 12 m.
Visi agaporniai nepaprastai gyvos, skardžiabalsės papūgos, tarpusavyje labai draugiškos. Porelės nariai visą  laiką kaso vienas kitą, tupi gražiai susiglaudę, snapas prie snapo. Dėl tokio jų elgesio juos vadina neperskiriamaisiais arba meilės paukščiais. „Agapein – mylėti“, „ornis – paukštis“ (graikų k.). Minta įvairiomis sėklomis, grūdais, žalumynais. Nelaisvėje galima duoti specialių grūdų mišinių, taip pat tarkuotų morkų ir kopūstų, įvairių vaismedžių šakučių.