Lt | En
  
     
   
Lapė – grakštus žvėrelis. Jos liemuo lieknas, galūnės palyginti trumpos. Snukis ištįsęs ir smailus. Ilga, apžėlusi puriais plaukais uodega. Kailis tankus, minkštas, rusvos ar gelsvos spalvos. Krūtinė ir pilvas balkšvi, kojos juosvos.  Lapė sveria 4-7,5 kg. 
 Gyvena Europos, Šiaurės Amerikos, Azijos, Šiaurės Afrikos miškuose ir miškingose vietose. Mėgsta mažesnius, apsuptus dirbamųjų plotų miškus. Galima aptikti miškų pakraščiuose, atžėlusiose kirtavietėse, prie upių ir ežerų.
 Veikli ištisus metus. Minta pelėmis, pelėnais, paukščiais, kurmiais, kiškiais, vabzdžiais ir jų lervomis, rečiau ondatromis, ežiais, stirniukais. Ėda obuolius, kriaušes bei įvairias uogas.
Nėštumas trunka 49-58 dienas. Gimsta 3-6 jaunikliai. Subręsta 1-2 metų. Gyvena iki 14 metų.
Gamtoje lapė reikalinga, tačiau per didelė jų gausa pavojinga kai kuriems kitiems gyvūnams ir paukščiams. Esant didelei lapių gausai, padidėja pasiutligės epidemijos pavojus.