Pasvalio r. sav.
Įstaigos pavadinimas
Saločių Antano Poškos pagrindinė mokykla
Data ir vieta
1. 2020-06-19, Saločių biblioteka. 2. 2020-07-01 - 2020-08-31, Saločių biblioteka. 3. 2020-07-03, Saločių Antano Poškos pagrindinė mokykla, stadionas, miestelis, upė Mūša. 4. 2020-08-11 - 2020-08-15, Namišių parkas, Saločių Antano Poškos pagrindinė mokykla, Biržai, Saločiai
Dalyvių skaičius
100
1.Projekto parodos ir stovyklos atidarymas.
2. „Karalaitė gyvūnų pasaulyje“.
3. Stovykla „Auk ir būk žvalus“.
4. Stovykla „Kūrėjo įkvėpti“.
1.Taip jau išėjo, kad birželio 19 d. sutapo du įvykiai: buvusių antrokų (dabar jau trečiokų) projekto „Eglė žalčių karalienė“ pristatymas ir stovyklos „Auk ir būk žvalus“ atidarymas. Abu įvykiai buvo sujungti į vieną ir vyko Saločių bibliotekos skaitykloje. Mokytoja Gražina Jarašūnienė pristatė projektą, papasakojo, kokius darbus atliko, kaip jam rengėsi ir kaip jį vykdė. Mokiniai papasakojo, kaip jie skaitė knygas, kaip statė laivus, piešė medžius, rinko informaciją ir kiekvienas sukūrė laimingą pasakos „Eglė žalčių karalienė“ pabaigą. Taigi, nors tradicinė Saločių miestelio šventė „Antaninės ant Mūšos‘ šįmet neįvyko, vis dėl to mažąją laivų regatą mes turime skaitykloje. Dar kiekvienas projekto dalyvis papasakojo apie savo pasirinktą medį. Beje, apie drebulę kalbėti nei vienas nepanoro...Mokytoja Janina Jankūnienė pasidžiaugė, kad jau tradicine tapusi vasaros stovykla sulaukia vis didesnio mokinių dėmesio. Direktoriaus pavaduotoja Inga Jasiukėnienė pasveikino stovyklos dalyvius ir palinkėjo gero poilsio, o mokytoja ir stovyklos vadovė Janina papasakojo, ko reikės stovyklautojams, ir pakvietė visus prie vaišių stalo.
Gerai nusiteikę stovyklautojai išskubėjo tęsti užsiėmimų, o kiti atsisveikino: kas iki rudens, o kas iki pirmadienio.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=654411355426669&id=222683795266096
2. Kviečiame pasigrožėti Pasvalio muzikos mokyklos dailės skyriaus II klasės mokinės Austėjos Krūvelytės kūrybinių keramikos darbų paroda „Karalaitė gyvūnų pasaulyje“ (mokytoja Nerutė Čiukšienė). Nuoširdus ačiū Austėjos mamai Vikintai Vegytei už parengtą parodą.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1333390356857609&set=pcb.1333390646857580&type=3&theater
3.Šiandien /liepos 3 d./ įvyko 13 metų vykstančios stovyklos “Auk ir būk žvalus“ uždarymas. Stovykla truko 10 dienų, per kurias vaikai mokėsi plaukti, taip pat mokėsi taisyklių prie vandens telkinių ir juose, sportavo ir žaidė, mokėsi suteikti pirmąją pagalbą. Stovyklai vadovavo mokytoja Janina Jankūnienė, kuriai padėjo mokyklos psichologė Diana Kraptavičienė ir sveikatos priežiūros specialistė Oksana Vaserytė.Taip pat stovyklą aplankė ir svečiai iš Pasvalio rajono savivaldybės, tai: Švietimo skyriaus vedėjas Gvidas Vilys, vyriausioji specialistė Vida Stokienė, bei savivaldybės mero pavaduotojas Stanislovas Kiudis.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=654411355426669&id=222683795266096
4. Vasara, stovykla, giesmė Dievui, nauji draugai, užsiėmimai, puikus oras ir nuotaika, pasiilgtas buvimas kartu... Galima tęsti ir tęsti, bet pradėkim nuo pradžių. Rugpjūčio 11–15 dienomis Namišių krašto bendruomenė, bendradarbiaudama su Saločių šv. Juozapo ir Kyburių Švč. Mergelės Marijos Angeliškosios parapijomis, Saločių Antano Poškos pagrindine mokykla, Namišių ir Saločių seniūnijomis bei Pasvalio kultūros centro Saločių skyriaus Namišių kultūros namais, organizavo tęstinę vaikų vasaros stovyklą „Kūrėjo įkvėpti“. Joje dalyvavo 33 vaikai nuo 5 iki 16 metų, 13 vadovų, 8 savanoriai.
Pirma stovyklos diena prasidėjo registracija ir įsikūrimu Namišių parke. Stovyklos dalyviai pasiskirstė į „Debesėlių“ (vadovė Rasuolė Dovidavičiūtė), „Varliukų“ (vadovė ir savanorė Agnė Strelčiūnaitė) ir „Boružėlių“ (vadovė Violeta Atkočiūnienė) grupes. Gavę „Stovyklautojo atmintines-knygutes“ (iniciatorius – klebonas Nerijus Papirtis), susipažinę, sukūrė grupių prisistatymus. Mokytoja Auksė Rasevičiūtė įrengė ir papuošė altorių, klebonas N. Papirtis aukojo šv. Mišias visiems susirinkusiems. Per stovyklos atidarymą vadovė Aušra Šamelienė pristatė stovyklos veiklą, džiaugėsi įvairiapuse pagalba rengiantis stovyklai. Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos direktorė Justina Rupeikienė, Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, Namišių seniūnas Kęstutis Valantonis linkėjo gero poilsio, įdomių užsiėmimų ir įteikė mielų bei skanių dovanėlių. Po iškilmingo „Tautiškos giesmės“ giedojimo ir vėliavų pakėlimo, klebonas N. Papirtis pasidalino vaikų stovyklų patirtimi ir pagelbėjo kuriant stovyklos taisykles. Sočiais valgiais ir šią, ir visas stovyklos dienas rūpinosi virėjos Stasė Dičkalnienė ir Marijona Zizienė, kurioms padėjo savanoriai ir stovyklos vadovės A. Šamelienės „pilkuoju kardinolu“ praminta Angelė Valauskienė. Po pietų vyko užsiėmimų „Mes – mažieji kūrėjai“ pirma dalis. Stovyklautojai dalyvavo epoksidinės dervos liejimo (vadovė Valerija Šteimantienė), juostų-apyrankių pynimo (vadovė Renata Kaziliūnienė), muzikavimo su ritminėmis lazdomis (savanoris Jonas Kaziliūnas) užsiėmimuose. Pirmąją stovyklos dieną palydėjome Dievo šlovinimo giesmių mokymusi (vadovė R. Kaziliūnienė) ir jauniausiosios vadovės ir savanorės A. Strelčiūnaitės pastebėjimais: „Šiandieną pamačiau daugybę drąsių vaikų, kurie čia nuo pat pradžių jautėsi jaukiai. Pastebėjau, kad vaikai yra labai panašūs, bet tuo pačiu ir labai skirtingi. Jie tarsi augančios gėlytės, kurių žiedlapiai dar tik skleidžiasi ir tyliai renkasi, kokia spalva pražysti“.
Antrą dieną pradėjome lengva mankšta su giesmelėmis, malda, padėkojimu Dievui už maistą, kurį valgysime. Pasistiprinę stovyklautojai tęsė pirmos dienos ir dalyvavo naujuose šios dienos užsiėmimuose „Mes – mažieji kūrėjai“. Prieš pietus ir po pietų stovyklos dalyviai džiaugėsi savo sukurtais mažais stebuklais – rankdarbiais, pasigamintais iš epoksidinės dervos ir margaspalvių vasaros žiedų; žaidė įvairiausius mėgstamus žaidimus su „Socialinės iniciatyvos“ jaunimu (vadovai Žygimantas Matulas ir Monika Milčiūtė), vėlė vilną – gamino plaušines ir rutuliukus su Raubonių kaimo bendruomenės edukatorėmis Gražina Paškevičiene ir Lidija Zagorskiene, mokėsi ir prisiminė pykčio valdymo būdus bei pasigamino sensorinį indą užsiėmime „Nusiraminimui ne tik gėlė + žvakė“ (vadovė Diana Kraptavičienė). Antra diena stovykloje baigėsi Dievo šlovinimo giesmėmis, stovyklautojo Fausto Baltuškos mamos Simonos Židonytės komentaru feisbuke: „Labai džiaugiuos kartu su savo vaiku. Jis grįžta kupinas įdėjų, pakilios nuotaikos. Su pačiais geriausiais įspūdžiais kiekvieną dieną. Tariu nuoširdų ačiū visiems prisidėjusiems prie šios stovyklos. Ši stovykla tai dar vienas įrodymas, kad mes visi esame atskiri rankos pirštai, bet susivienijus esame kumštis. Galime viską. Dar sykį Ačiū.“
Dievo šlovinimu Saločių šv. Juozapo bažnyčioje pradėjome trečią stovyklos dieną. Atžygiavę į Saločių Antano Poškos pagrindinės mokyklos vidinį kiemą ir padėkoję Viešpačiui už maistą bei pasisotinę išskubėjome į dienos užsiėmimus „Bendrauk sportuodamas“ (vadovai Zenonas Balčiauskas ir Bernardas Laurinaitis). Vyko šaudymo į taikinį varžybos ir daug kitų estafečių, varžybų, kurių nugalėtojais tapo visi – ir „Debesėlių“, ir „Boružėlių“, ir „Varliukų“ komandų nariai. Sporto užsiėmimus keitė užduotys: „Miklūs pirštai“ (vadovė R. Dovidavičiūtė), kurios metu visos trys grupės, pasikeisdamos, vėrė keliautojo rožantėlį sau, o kas norėjo ir draugui, mamai, sesei... Per kitą užduotį „Minų laukas“ (vadovas klebonas N. Papirtis) emocijos liejosi per kraštus – buvo ir nugalėtojai, ir pralaimėtojai. Dar viena užduotis „Pyniau pyniau pynę pintą“ (vadovė R. Kaziliūnienė) suteikė naujų patirčių ne tik stovyklautojams, bet ir savanoriams bei vadovėms. Jos metu buvo nupintas vienos dalies iš žolynų rožinis. Dieną užbaigėme sportinių varžybų ir estafečių apdovanojimais.
Ketvirta diena skirta žygio dienai „Pažintis su Biržų regioniniu parku“. Žygio maršrutą ir pravedimą organizavo vadovė Indrė Vėtaitė. Svarbiausia juk ne nueiti kilometrai, o Dievo šlovinimas, susipažinimas su gamta, bendravimas, nuovargis ir poilsis, pasikalbėjimai... Iš stovyklos vadovės A. Šamelienės patirčių: „Viešpats šiandien mums siuntė nemažai bendražmogiškų išbandymų ir mes visi susitelkę juos įveikėme. Nežinau kaip Jūs, bet man šiandiena svarbi ne pamatytais objektais, ne iš dalies įveiktais kilometrais, ne asmeniniais rekordais, bet draugiškumu, viens kito pajautimu, ištiesta pagalbos ranka, pagalba silpnesniam. Žymiai paprasčiau buvo palikti mažuosius namuose, o patiems kilti į aukštumas, bet tai, kad kilometrus įveikė visi, kurie norėjo keliauti – tai yra pats didžiausias pasiekimas. Savanoriai, esate nenusakomi jaunosios kartos dvasiniai šviesuliai. Džiaugiuosi, kad šią savaitę nedrybsojau kažkur prie jūros, bet turiu puikią dvasinę atgaivą dirbdama šioje komandoje“.


5
Paskutinė stovyklos diena, skirta stovyklos uždarymui ir Žolinės šventės paminėjimui. Iš ryto vyko giesmių repeticijos šv. Juozapo bažnyčioje. Šv. Mišių metu stovyklautojai meldėsi dvigubai – giedodami išmoktas giesmes, nešė atnašas Dievui, priėmė palaiminimą, įsiminė palinkėjimą visiems kiekvieną dieną augti, iš šv. Marijos mokantis nuolankumo ir kasdieninės maldos. Prasmingai nuskambėjo mokytojos Marijonos Sakalauskienės parengti ir skaitomi tekstai. Po šv. Mišių stovyklos vadovė A. Šamelienė kartu su klebonu N. Papirčiu stovyklos uždarymo proga padėkojo visiems ir įteikė Eglės Vegytės-Anilionės kurtus diplomus stovyklautojams, padėkas savanoriams, vadovams, užsiėmimų organizatoriams, virėjoms. Vadovė R. Dovidavičiūtė ir klebonas N. Papirtis išdalino palaimintus ir vaikų rankomis suvertus rožantėlius kaip maldos apyrankę. Stovykla baigėsi, bet norintys kartu su tėveliais pratęsė Žolinės šventę „Kuo kvepia pievos...“ Namišiuose.
Tęstinė stovykla „Kūrėjo įkvėpti“ paliko įspūdžius, kurie vos sutilpo į besibaigiančios vasaros kuprinę. Stovyklos savanoriai Agnė Strelčiūnaitė, Jogailė Šulčiūtė, Diana Tuomaitė, Eva Prėnaitė, Ilma Bieliauskaitė, Jonas Kaziliūnas, Augustas Bieliauskas ir Paulius Povilionis ilgai nepamirš pačių mažiausių stovyklautojų Amelijos Anilionytės ir Astijaus Mikalausko, kurių emocijos ir norai buvo nevisada nuspėjami... O į kitų metų stovyklą susirinksim vėlei? Stovyklautojai džiūgavo:
„Mūsų stovykloje labai draugiški vaikai, savanoriai ir vadovai. Dalinasi viskuo, paklausus geranoriškai atsako. Nustebino, kad labai daug pramogų. Labai patiko, kad „Marabu“ narių buvo stovykloje.“
„Susiradau daug draugų, su kuriais leidau laiką.“
„Jei stovykla bus ir kitais metais, tikrai dalyvausiu.“
„Stovykla labai patiko. Jaučiuosi puikiai!“
„Pirmą kartą savanoriavau. Viskas labai patiko, tik buvo iššūkis skirtingo amžiaus vaikams parinkti tokias veiklas, kad būtų visiems įdomu.“
„Iš tiesų galėtų dar savaitėlę ta stovykla būt, pasiilgau jau tų vaikučių.“
„Krikščioniškoje stovykloje ,,Kūrėjo įkvepti“ buvau savanoris ir vadovas muzikinėse veiklose. Su vaikais greitai atradome ryšį, kuris lydėjo iki pat stovyklos pabaigos. Smagu bendrauti su vaikais. Jie kupini nuoširdumo ir pozityvo. Vaikams suteikta meilė sugrįžta šimteriopai atgal, o tai įprasmino visą laiką, praleistą kartu. Stovykloje susiradau daug draugų, pritaikiau muzikos pedagogikos studijose įgytas žinias, išmokau daug apie bendravimą su vaikais ir prisiminiau nuoširdų vaikišką požiūrį į gyvenimą...“
„Tikriausiai nemeluosiu sakydama, kad man tai buvo tikras kantrybės, stiprybės bei atjautos jaunesniam, mažesniam išbandymas. Džiaugiuosi, kad šį išbandymą išlaikiau, o kartu pasisėmiau naujos, gyvenime praversiančios patirties.“
„Savanoriauti stovykloje man patiko, gavau daug naujos patirties, nes anksčiau nors ir esu savanoriavusi, bet su tokiais mažais vaikais dirbusi nesu. Kelias dienas prieš stovyklą bijojau ir nebelabai norėjau eiti, bet praėjus pirmai dienai nepasigailėjau, jog sutikau. Man labai patiko visi užsiėmimai. Manau, stovykla tikrai labai pasisekė ir tikiuosi, kad kitais metais bus dar geriau.“
http://salociumokykla.lt/



Naujienos autorius: 1. Daiva Jonėnaitė. 2. Diana Kraptavičienė. 3. Amanda Ratkutė. 4. Diana Kraptavičienė
<< Atgal