Spalio 17 d. VU botanikos sode vyko
7-oji tarptautinė konferencija „Ugdymas edukacinėse erdvėse: biologinės
įvairovės, žmogaus sveikatos ir mitybos aspektai“. Konferencija – projekto „Edukacinės
erdvės ir gamtos ekspozicijos mokyklų aplinkoje“ dalis.
Į kasmet organizuojamą renginį susirinko
gausus būrys mokytojų ir ugdymo įstaigų vadovų, savivaldybių administracijų atstovų,
besidominčių edukacinių erdvių kūrimo naujovėmis ir naudojančių jas formaliojo
ir neformaliojo ugdymo procese.
Konferencijoje aptarta ES politika
ir bioįvairovė, šiandieniniame pasaulyje aktualios ekologijos, maisto švaistymo, žmonių, turinčių viršsvorio ir su tuo susijusių susirgimų, problemos. Diskutuota, ko reikia, kad botanikos sodai taptų edukacinių
veiklų centrais ir kokias galimybes mokiniams ir mokytojams atveria šios
erdvės. Taip pat pristatytos edukacijų saugomose teritorijose naujovės, ypač
akcentuojant, kad organizuojant edukacinius užsiėmimus svarbiausia atskleisti
šiuolaikinio žmogaus ir gamtos santykį, padėti vaikui suvokti, kad jis – gamtos
dalis. Penkiuose Lietuvos nacionaliniuose parkuose ir trisdešimtyje regioninių
parkų, rezervatų ir draustinių organizuojamos įvairiausios edukacinės programos:
padedančios pažinti mišką, pelkę, upes, paukščius, bites, vaistinius ir
valgomuosius augalus ir t.t. Naujas mokymosi galimybes atveria Gamtos mokyklos,
kuriose interaktyviai galima ne tik sužinoti daug įdomių dalykų, bet netgi
likti nakvoti. Konferencijos dalyviai pakviesti organizuoti savo mokiniams pamokas
šiose erdvėse, lankytis pažintiniuose, mokomuosiuose takuose, gamtos ir
etnografijos muziejuose, naudotis Saugomų teritorijų tarnybos išleistais
mokomaisiais leidiniais.
Renginio dalyviai susipažino ir su įvairių
maistui ir sveikatinimui naudojamų augalų pavadinimų kilme, jų paplitimu,
vartosenos skirtumais Lietuvos ir Latvijos regionuose. Sužinojo, kaip senovėje maitinosi
tradicinė lietuvių šeima ir kad tradicinių Kūčių patiekalų receptai siekia
tūkstantį metų. Taip pat – kad Bona
Sforza į lietuvių virtuvę atnešė tokias kvapnias naujoves kaip šalavijai, porai
ir petražolės.
Daug dėmesio skirta dalijimuisi gerąja
patirtimi. Pristatyta Talino botanikos sodo edukacinė aplinkosaugos programa
apie valgomuosius augalus – šiame sode organizuojamos ir patirtinės parodos, ir
edukaciniai užsiėmimai, kurių metų vaikai pažįsta augalus, sužino apie jų
rinkimą ir naudojimą maistui, užsiėmimų įvairovė labai didelė – nuo cukraus
gamybai naudojamų augalų iki astronautų valgomo maisto pažinimo. Talino
botanikos sode įrengtos net virtuvėlės, kuriose vyksta maisto ruošimo
edukaciniai užsiėmimai.
Lietuvos ugdymo įstaigų geroji
patirtis pristatyta stendiniais pranešimais. Žaliosios edukacinės erdvės mūsų
šalies pedagogų pasitelkiamos kaip puiki, įtraukianti, patirtiniu mokymu(si)
grindžiama priemonė ir patiems mažiausiems, ir vyresnių klasių mokiniams ar net
suaugusiesiems. Jose organizuojamos įvairios veiklos – nuo daržo įrengimo ir
priežiūros iki dienos su mokslininku.
Renginį kasmet inicijuoja Švietimo,
mokslo ir sporto ministerija, organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo
švietimo centras ir Vilniaus universiteto Botanikos sodas.
Programa
Stendai
Prnešimai:
Augalų pavadinimų įvairovė baltų kalbų atlase
Edukacinės erdvės saugomose teritorijose
ES politika ir bioįvairovė:kodėl botanikos sodai tampa edukacinių veiklų centrais
Karalienės Bonos virtuvė
Nuo maisto iki švenčių – praktinis edukacinių erdvių augalų panaudojimas
Vikingų kaimas
Valgomieji augalai aplinkos ugdymo veikloje Talino botanikos sode (anglų k.)
Žolinių ir šiltnaminių (uždaro grunto) augalų vardynas
Filmas apie Neringos meno mokyklos edukacines erdves (Iš ciklo „Mokyklų edukacinių erdvių patirtis: sklaidos aspektai")